ETIHAD STADION

Dutch MCFC
Het Etihad Stadion (tot juli 2011 Het City of Manchester Stadium, COMS, Eastlands, The Blue Camp en Sportcity genaamd) is het stadion van Manchester City. Het stadion, dat alleen zitplaatsen kent, heeft een capaciteit van 48.000 plaatsen, en heeft twee ringen rondom het veld, alsmede een derde ring op de twee hoofdtribunes. De bouw ervan, voor de Gemenebestspelen van 2002, heeft 90 miljoen pond gekost.

De gemeenteraad van Manchester verhuurt het stadion de komende 250 jaar aan Manchester City, in ruil voor hun oude stadion, Maine Road. Ook is afgesproken dat de club 50% van de opbrengst van de kaartverkoop voor 34.000 plaatsen (de capaciteit van Maine Road) aan de gemeente geeft.


Geschiedenis:

Toen het stadion werd gebouwd voor de Gemenebestspelen had het een capaciteit van 38.000 plaatsen. Er was één ring die rond de atletiekbaan liep, twee ringen op de twee hoofdtribunes en een derde, tijdelijke ring op een van de tribunes. Voordat City erin trok werd eerst de atletiekbaan verwijdert, om plaats te maken voor de huidige onderste ring. Dit zware werk nam een jaar in beslag en zorgde voor een capaciteitsuitbreiding van 12.000 plaatsen. Net voor het seizoen 2003/04 was de klus gereed en kon Manchester City het stadion gebruiken. Het kostte 35 miljoen pond om het stadion om te bouwen, kosten die geheel door de club werden betaald.

Het stadion kent het grootste veld in het Engelse voetbal, en de kaartjes worden elektronisch gecheckt, in plaats van door controleurs. Dit betekent dat er elke minuut 1200 mensen het stadion binnen kunnen gaan.

Het City of Manchester Stadium werd het 50e stadion waar Engeland een interland speelde; op 1 juni 2004 tegen Japan, en heeft een 4-sterrenstatus, wat betekent dat er een UEFA Cup-finale in kan worden gehouden.

Het stadion is ook gebouwd om concerten en optredens in te houden, en is een van de grootste concertfaciliteiten in Engeland. Er kunnen bij een concert 60.000 mensen in, en in 2004 werd het eerste concert gehouden, van de Red Hot Chilli Peppers. In het stadion zijn ook 2 concerten van U2 en 3 van Oasis gehouden. In de zomer van 2006 was het de gastheer van concerten van Bon Jovi en Take That.

In 2008 was het City of Manchester Stadium gastheer van de finale van de UEFA Cup 2007/08. Met het duel tussen Zenit St. Petersburg en Glasgow Rangers.

terug | back